Vysokoškolský život & jíme chutně
Až vám bude nějaký okravatovaný manažerský holobrádek vykládat něco o výhodách a přednostech systému zchlazovaní potravin vrhněte po něm židlí. Možná všechny papírové teorie potvrdí jeho slova, ale praxe je bohužel zcela jiná. Zchlazovaní je zkáza. A právě strahovská menza, nově zrekonstruovaná, se supermoderním zázemím je toho příkladem. Tahle menza, jenž je vlajkovou lodí hospodaření SÚZ je dokladem toho, že to co se zdálo být hrozné, je ve skutečnosti ještě horší.
Už od útlého mládí jsou dítka školou povinná zocelována pochybnou kvalitou stravy nejrůznějších školních jídelen a závodního stravování. Ovšem i takový trénovaný jedinec bývá při návštěvě menzy přinejmenším rozčarován.
Strojově loupané předvařené brambory bez chuti a zápachu, gumové kuře mrtvolně šedé barvy, neurčité mleté maso nabízené záludně pod nejrůznějšími názvy, rozvařená kolínka, univerzální hnědá omáčka neboli UHO, džus bezostyšně opančovaný vodou dvoumetrovým panem provozním či ohnilé jablko nabízené v položce moučníky jsou častou nabídkou menzovního menu. Možnost výběru až ze šesti jídel je jen pro psychologický efekt, vybírat totiž není mnohdy z čeho. A pokud o některou z imitací jídel není velký zájem, není problém porce zchladit a nabízet znova a znova s neobvyklou trpělivostí. A k tomu se ještě připočítá těžká psychická újma, kdy po vystátí úmorné fronty těsně před vámi dojde vyhlídnutý pokrm. Ten den jediný poživatelný. Navíc sortiment jídel je značně konzervativní, student vyznávající fitness styl života a zdravou stravu je pravidelně konfrontován s tučným masem, knedlíky a moukou nastavovanými smetanovými omáčkami. Vegetariánům je nabízeno jídlo pouze jedno a tím je obligátní salát.

S trochou štěstí lze v jídle najít i skutečnou živočišnou bílkovinu.
Zanechme apokalyptického líčení dekadentní simulace stravování a věnujme se popisu ekonomické stránky věci. Desítky milionů proinvestovaných v rekonstrukci a přízemní produktivita donutily SÚZ zavést opravdu zajímavé ceny. Vedení menzy využilo pochybné zavedení 19% DPH, k tomu aby ceny navýšilo o 30 procent. Takže není nic neobvyklého najít v menu pokrm za cenu převyšující 90,– Kč, který by byl v tržním prostředí absolutně neprodejný a který je potom za dotovaných 40,– předkládán studentům. Bohužel SÚZ kromě státní dotace 20 Kč na jedno jídlo utápí v menze ještě peníze, které získá z poplatků za ubytování. Tudíž i ten, kdo do strahovské menzy nepáchne jedinkrát za celý rok, přispívá na její neefektivní provoz částí své platby za ubytování.
Jak jsou na tom ostatní menzy nejsem schopen odpovědět, protože zákazníkem tohoto typu hromadného stravování jsem téměř přestal být. Bohužel i tzv. Modrá menza v Dejvicích nabízí zchlazované potraviny produkované na Strahově. Kyselé ksichty strávníků komentující výstavku s potravinami slovy, že tohle už bylo na Strahově včera nejsou ojedinělé.
Vaříme si sami
Téměř na každém patře strahovského bloku se nachází kuchyň, vybavená sporákem s troubou, kuchyňskou linkou a lacinou mikrovlnkou. Přestože kvalita strahovské menzy je hrozná, tak studenti jsou stvoření velice líná a v kuchyňkách nebývá příliš narváno. Možná v pondělí a úterý je zájem o mikrovlnku, pro ohřátí víkendové domácí výslužky, ale jinak je ostatní dny docela klid, takže studenti jako já, kteří jsou zhnuseni strahovskou menzou můžou sobě připravit chutný a kvalitní pokrm za příznivější cenu než je dotovaná šlichta.
Jediným problematickým místem společných kuchyněk je udržování pořádku, který se ve všední dny pokouší nastolit uklízečka. On takový běžný student bordelář, dokáže po sobě zanechat pěknou spoušť v podobě rozlité polévky, na sporák vykydané zuhelnatělé omáčky, zapomenutých rozpraskaných vajec, která se marně snažila vyskočit z hrnce před vyvařením veškeré vody a teď jenom mrtvolně spočívají na dně hrnce se zčernalými skořápkami. Prostor kuchyňky často hyzdí i neumyté nádobí a zasviněné hrnce zanechané zde na odmočení před několika týdny či dřez ucpaný zbytky rozličných jídel vedle kterého lavina odpadků pohřbívá odpadkový koš. Po víkendech, kdy nezasahuje uklízečka bývají kuchyňky v značně dezolátním stavu.
Dalším místem, určeným k přípravě jídla jsou tzv. čajovny, místnosti na konci chodby vybavené orezlým dřezem a obstarožním umaštěným sporákem. Podle názvu zřejmě primárně určené k vaření vody na čaj. I ty trpí podobnými nešvary podobně jako kuchyňky, ale vařit v nich lze.
Citováno z :